sobota, 10 lipca 2010
Schab zapiekany z pomidorami i fetą
Upał dzisiaj doskwiera okropnie... Mój brzuch coraz większy i czuję się jak słonica (całe szczęście że nie chodzimy w ciąży tak jak one 2 lata). Nitka na eskapadzie u dziadków, mężuś od rana zapracowany, a ja konam w upale. Cos ciężko mi się zabrać za ten obiad a już 13:45.....
Dzisiaj szybkie danie, czyli schab zapiekany z pomidorami i fetą.
Składniki:
4 kawałki schabu (kotlety)
100 g fety
2 pomidory (malinowe najlepsze)
oliwki zielone
czosnek marynowany
1 łyżka oleju
zioła prowansalskie
sól i pieprz
Schab osuszamy i rozbijamy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na rumiano schab. Piekarnik podgrzewamy do 200C. W naczyniu żaroodpornym układamy podsmażony schab, oprószamy go solą i pieprzem. Pomidory sparzmy, zdejmujemy skórkę, kroimy na grube plastry i układamy na schabie. Na pomidory kładziemy pokrojone oliwki i czosnek, na wszystko rozkruszamy fetę. Całość posypujemy pieprzem, solą i ziołami. Zapiekamy ok. 15 minut. Ja podałam z młodymi ziemniaczkami tzw.u mnie "skakanymi" :) Czyli do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, koperek i potrząsamy mocno garnkiem aby wszystko się wymieszało.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz