sobota, 24 lipca 2010

Kruszaniec, skubaniec lub pleśniak


Jutro niedzielny obiad z rodzinką, cóż nie pozostaje nic innego jak upiec ciasto. Wybór padł na jedno z moich ulubionych skubaniec, pleśniak czy jak ktoś woli kruszaniec. Wbrew pozorom to mało wymagające ciasto i szybkie.

Składniki:
3 szklanki mąki
1 i 1/2 kostki masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
6 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
aromat waniliowy
dżem agrestowy, porzeczkowy, truskawkowy lub inny według uznania (najlepiej mało słodki)

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka i posiekać na to masło. Całość siekać nożem a następnie szybko zagnieść. Ciasto podzielić na pół. Jedną z połówek jeszcze raz dzielimy na pół (do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy). Największą część wkładamy do lodówki, pozostałe dwie mniejsze do zamrażalnika na 30 minut.
Ubijamy pianę z białek, powoli dodając cukier i aromat waniliowy.
Schłodzoną częścią ciasta z lodówki, wyklejamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto w paru miejscach widelcem. Na ciasto rozsmarowujemy dżem. Na tarce trzemy kakaowe ciasto i równomiernie posypujemy na dżem. Następnie dokładnie rozprowadzamy pianę z białek i posypujemy startą częścią ciasta jasnego (która stanowi kruszonkę).
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.


Pychotka....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz