czwartek, 16 września 2010

Babka orzechowa - puszysta :)



Ta babka jest jedną z moich ulubionych. Mocno orzechowa, ekstra puszysta i wilgotna w środku. Pieczenie jej to sama przyjemność :)

Składniki:
2 i 1/4 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 jajek (białka i żółtka osobno)
1 i 1/2 szkl cukru
3/4 szkl oleju
łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
2/3 szkl. mleka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (ja mieliłam je blenderem)

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać. Żółtka, cukier, wanilię i skórkę z cytryny ubić mikserem na puszystą masę. Dodać połowę mleka i mąki, zmiksować. Znów dajemy drugą część mleka i mąki i miksujemy. Z białek ubić sztywną pianę i 1/4 piany dodać do masy, wymieszać. Następnie połączyć resztę piany z masą i delikatnie pomieszać. Na koniec dodać orzechy.
Piec ok. 1h.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz