czwartek, 16 września 2010
Zapiekane jajka z szynką
Co zrobić na kolację kiedy nazajutrz piątek, a w lodówce jeszcze szynka którą trzeba spożytkować? Jajka zapiekane z szynką! Szybkie danie, bardzo pożywne i pyszne. Zaspokoi najbardziej wybrednych :)
Tu zdjęcie przed zapiekaniem,
Składniki (na 6 kokilek):
6 jajek
10 plasterków szynki (najlepiej delikatnie podwędzonej)
1 cebula
6 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
sól i pieprz
pietruszka i szczypiorek
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.Kokilki (może być jedna większa forma, lub forma do mufinek) smarujemy masłem. Szynkę, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku, dodajemy śmietanę, posiekaną pietruszkę.Oddzielamy żółtka od białek (żółtka tak aby ich nie uszkodzić). Do szynki wlewamy białka i mieszamy. Rozlewamy równo uzyskaną masę, na to kładziemy po jednym żółtku. Zapiekamy do ścięcia się całości ok 15 minut. Na to świeży szczypiorek i gotowe !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz