Dzisiaj na obiad dla mnie i Nitki pampuchy ze śmietaną i sosem śliwkowym, dla M pyzy z karkówką w sosie pieczeniowym. Tak między nami to to samo pyzy, parowańce czy pampuchy. Różnica jest prosta możemy je nadziewać (np. jagodami), dodać więcej cukru do ciasta (wtedy super do sosów owocowych), lub proste do dań mięsnych.
Przepis niezawodny, jeszcze od mojej prababci :) Wykonanie szybkie i łatwe. Konsumpcja mmmmmmmmmmmmm PYCHA. Można je mrozić i mieć zawsze w pogotowiu.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
35 g drożdży
1 szklanka letniego mleka
2 jajka
3 łyżki roztopionego masła
cukier (ilość w zależności czy robimy na słodko czy do mięs)
szczypta soli
Na sos śliwkowy:
0,7 kg śliwek węgierek
cukier do smaku
cukier waniliowy
Śmietana 30%
Wykonanie:
Przygotować rozczyn z letniego mleka, drożdży, ok 5 łyżek mąki, cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wrośnięcia. Roztapiamy masło i studzimy. Do miski wsypujemy 0,5 kg mąki, robimy wgłębienie i wbijamy jajka, dodajemy gotowy rozczyn. Całość wyrabiamy ręką do momentu odstawania ciasta od miski, wtedy dodajemy roztopione masło i szczyptę soli. Dobrze wyrabiamy. Odstawiamy całość do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy na kawałki. Wszystko wkładamy do garnuszka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, dusimy przez ok 20 minut.
Z gotowego ciasta formujemy kule(ok. 12 dużych sztuk), odkładamy na wysypaną mąką stolnicę i przykrywamy ściereczką; zostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Gotowe wkładamy do parownika i parujemy ok. 10 minut. Jeśli ktoś nie posiada parownika, wystarczy zwykły garnek ze specjalnym wachlarzem który kupimy w sklepie AGD, lub garnek z gazą do góry i przykrywamy miską:)
Podajemy polane śmietanką i sosem śliwkowym (lub w inny sposób wg. uznania)
Polecam gorąco, rozpływają się w ustach !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz